Wie er na de Amerikaanse presidentsverkiezingen van november ook president van de Verenigde Staten wordt, een nieuw handelsconflict tussen China en de VS zit eraan te komen, waarschuwt adviesbureau Capital Economics.

“Beleggers zijn wellicht bezorgd over de mogelijke terugkeer van Trump en een nieuwe handelsoorlog, maar dat is sowieso een stuk waarschijnlijker aan het worden, ongeacht of er een Democraat of een Republikein in het Witte Huis komt”, schrijft hoofdeconoom Neil Shearing van Capital Economics in een nieuw rapport.

Dit heeft vooral te maken met dreigende productieoverschotten in China, waardoor er druk ontstaat om meer te exporteren om overtollige voorraden in het buitenland kwijt te raken. Als daarbij sprake is van ‘dumppraktijken’ zal dat de handelsspanning tussen China en de VS doen toenemen. En voor Europa geldt iets vergelijkbaars.

Op het eerste gezicht is de Chinese export nog niet helemaal hersteld van de coronacrisis. Volgens de officiële cijfers blijft het overschot op de lopende rekening van China (waar de handelsbalans van het land onder valt) onder eerdere piekniveaus.

Maar Shearing wijst erop dat exportgegevens die de Chinese douane bijhoudt, een ander beeld laten zien. Daaruit blijkt dat het exportoverschot van industriële goederen richting recordniveaus gaat, afgezet tegen de omvang van de Chinese economie.

Tijdens het herstel van de coronacrisis hebben Chinese fabrieken hun productie flink opgevoerd, maar inmiddels blijkt dat de binnenlandse vraag in China achterblijft bij de verwachtingen. Dat komt mede door de malaise op de vastgoedmarkt die Chinese consumenten terughoudend maakt.

China voelt druk om overtollige industriële voorraden in het buitenland kwijt te raken

Om de extra productievoorraden kwijt te raken zal China volgens Shearing verder moeten kijken dan de binnenlandse afzetmarkt. Dat verhoogt de druk om meer te exporteren naar de VS en Europa. Dit kan echter leiden tot wereldwijde handelsconflicten.

Aangezien China al verantwoordelijk is voor 15 procent van de mondiale export van industriële goederen, kan het niet leunen op kleinere landen om overtollige voorraden te slijten. "Chinese exporteurs zijn nu waarschijnlijk afhankelijker van Amerikaanse consumenten dan toen de handelsoorlog begon tijdens de eerste termijn van Donald Trump", schrijft Shearing.

Als China meer naar de VS exporteert dan omgekeerd, neemt het Amerikaanse handelstekort toe. Dat zal elke Amerikaanse president willen vermijden, of die nu Donald Trump of Joe Biden heet, stelt ook directeur Leland Miller van adviesbureau China Beige Book

Trump heeft aangekondigd torenhoge importtarieven te willen invoeren, als hij weer president wordt. Voor China zou het gaan om heffingen van 60 procent belasting op Chinese goederen.

LEES OOK: Europa moet niet bang zijn voor Chinese elektrische auto’s, zegt de CEO van Mercedes-Benz